Amanda Vardag

MOMO uppmanar barn till självmord och mord. Varning till föräldrar!

 

I somras började internationella medier rapporterat om fenomenet ”Momo challenge” – en utmaning på nätet som påstås ha lett till självmord i flera länder. Nu har varningar om utmaningen börjat cirkulera i Sverige.

Varningar om ”Momo” sprids i Sverige

I dagarna har skolor uppmärksammat det virala och mycket farliga spelet ”MOMO” som har kommit till Sverige. Spelet som är ett internetspel utmanar användarna att i olika utmaningar begå hemska handlingar, som misshandel, självdestruktiva handlingar, grymheter mot djur och även självmord och mord har rapporterats. Spelet härstammar på Facebook och cirkulerar nu på WhatsApp och andra sociala media.

Två ungdomar i Colombia begick självmord i slutet av augusti i den sjuka ”Momo-självmordsutmaningen”  

En 12-årig flicka och en 16-årig pojke ska ha rapporterats ha tagit sina egna liv, inom bara 48 timmar av varandra, enligt en lokalradiostation .Dödsfallen hände i kommunen Barbosa, i den nordvästra delen av det Colombianska området Santander, enligt tidningen Daily Mail .

Spelet fortsätter att spridas över hela världen och har nu kommit till Sverige.

På en skola i Värmdö har Skolchefen Mats Lundström skickat ut en varning till alla föräldrar som har elever på skolan:

Vi har fått information om att en ny utmaningslek på sociala medier så som WhatsApp, instagram och facebook förekommer bland barn i Stockholmsområdet.

Denna utmaningslek heter Momo Challenge och vi vill nu gå ut med en uppmaning till samtliga vårdnadshavare att prata med era barn om denna.

Utmaningsleken går ut på att man kontaktar ”momo” via något av de sociala medier/arenor som våra ungdomar rör sig på. ”Momo” är en förvrängd bild av en ung kvinna med utstående ögon, stripigt svart hår och fågelben. Bilden kommer ursprungligen från Japan.

Ungdomarna får till en början oskyldiga utmaningar likställt med att snatta äpplen från grannens tomt men utmaningarna eskalerar fort och övergår i kränkande behandling och maktutövningar mot okända, djur, kamrater och familjemedlemmar.

När ungdomarna vill dra sig ur leken och kontakten med ”momo” blir de av avsändaren hotade och skrämda till att fortsätta ha kontakt.

Troligtvis är det även så att tanken från början med momo var att hacka telefoner, datorer mm för att komma åt känslig information. Vilket gör att ungdomarna även blir hotade med att ni vårdnadshavare kommer att bli kontaktade och att utmaningarna, som de uppger har blivit filmade, sänds vidare till er.

I rädsla, skam och skuld samt förtvivlan över de utmaningar man gjort fortsätter man ha kontakt med ”momo”.

Har du som vårdnadshavare mer information angående denna utmaningslek eller har funderingar ber vi dig kontakta ditt barns mentor eller rektor.

Det finns andra liknande appar och vi uppmanar er att ha dialog med era barn om det här.

Med vänliga hälsningar

Mats Lundström
Skolchef

Värmdö kommun

Det är verkligen viktigt att prata med sina barn om vad som händer på Internet. 

När Ava kommer upp i den åldern att hon kommer vistas på sociala medier så kommer jag att kräva att vi har tillgång och kan hålla koll på hennes aktiviteter där, jag vet hur mycket skit det finns på nätet. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply